Douwenocht

Alles over ondernemen

Wat is innovatie?

innovatie-site-logo

Innovatie is een veelgebruikt woord tegenwoordig. Iedereen heeft er wel een idee wat het inhoudt maar weet je eigenlijk wel precies wat ermee bedoeld wordt? Dat is ook niet zo makkelijk want er zijn verschillende definities voor. Een voorbeeld van een definitie die veel gebruikt wordt is dat innovatie de transformatie is van ideeën in producten en diensten die kunnen worden gelanceerd op de markt. Een andere is dat innovatie de succesvolle (commerciële) implementatie is van creatieve ideeën door een organisatie. Wat alle definities met elkaar gemeen hebben is dat er vernieuwing optreedt. Dit kan zijn van een product, een dienst, een idee of een proces. Deze vernieuwing kan niet los gezien worden van marketing. Er wordt niet van innovatie gesproken als er geen commerciële verspreiding van het product is. Daardoor is een uitvinding ook niet direct een innovatie, de uitvinding zal eerst in productie moeten worden genomen waardoor de waarde van de onderneming zal verhogen.

 

Verschillende soorten innovatie

Er bestaan verschillende soorten innovatie. Zo heb je onder andere het onderscheid tussen procesinnovatie en productinnovatie. Wat is nou precies productinformatie? Met deze term wordt een nieuwere en betere versie van een product aangeduid. Een voorbeeld hiervan is suikervrije frisdrank of de smartphone die veel meer kan dan alleen maar telefoneren. Elke organisatie zal zijn producten of diensten blijven ontwikkelen en vernieuwen. Het is de mens eigen een bepaalde weerstand tegen vernieuwing te hebben. Daarom is het voor organisaties belangrijk dat er veel zorg wordt gedragen aan de productinnovatie zodat deze niet zal mislukken. Als dit goed wordt aangepakt en het vernieuwde product wordt goed opgepikt door de klanten, kan dit veel positieve gevolgen hebben voor het bedrijf. Naast productinnovatie wordt er ook gesproken over procesinnovatie. Deze term staat voor vernieuwingen in het proces waarop producten worden gemaakt. De klant zal hier dan ook niet direct iets van merken omdat het intern binnen de organisatie optreedt. Het gevolg van procesinnovatie is dat er sneller, goedkoper en dus efficiënter geproduceerd kan worden. denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatiseren van bankzaken of het inzetten van robots in een fabriek.

 

Andere vormen van innovatie

Veel mensen zullen bij de term innovatie denken aan technologische innovatie. Dat is ook heel logisch omdat dit voor mensen heel zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan toen de iPhone werd geïntroduceerd op de markt. maar er zijn ook een aantal vormen van innovatie die niet zo zichtbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de strategische innovatie en managementinnovatie. Met strategische innovatie wordt bedoeld dat een organisatie op een nieuwe manier naar zijn externe omgeving gaat kijken. Hierbij worden dan de structuur en manier van concurreren in je bedrijf veranderd. Een goed voorbeeld is een leverancier die rechtstreeks aan de eindgebruiker gaat leveren en de stap van een fysieke winkel overslaat. Managementinnovatie is het vernieuwen van de manier waarop het management van een organisatie wordt gevormd. Hierdoor zal de manier van denken, organiseren en beslissingen nemen in een bedrijf veranderen waar uiteindelijk de organisatie beter van zal worden. De organisatie gaat op een hele nieuwe wijze zaken doen.