Douwenocht

Alles over ondernemen

Wat houdt zelfroosteren in?

workforce-management

Bij het concept zelfroosteren, gaat het erom dat werknemers zelf kunnen bepalen wanneer ze werken. De werknemers van de organisatie geven hun beschikbaarheid op. Het rooster is in eerste instantie leeg en bevat alleen de bestaande diensten. Verder staat op het rooster wanneer er mensen nodig zijn. Zelfroosteren wordt nog niet heel lang toegepast in organisaties. Bij de bedrijven die deze techniek van plannen wel zijn gaan gebruiken, is er een grote stijging te zien in de productiviteit. Verder zijn de medewerkers vaak tevredener en is er minder sprake van verzuim. Op deze manier ontstaat er een betere en gezondere werkomgeving die zorgt voor groei binnen het bedrijf.

Hoe werkt zelfroosteren?

Bij zelfroosteren wordt zoals eerder benoemd door de werknemer aangegeven wanneer diegene kan werken. Vervolgens vult een planningssoftware of een roostermaker een rooster in op basis van de beschikbaarheid. Natuurlijk kunnen er op deze manier gaten ontstaan in de planning, als niemand beschikbaar is. Maar deze gaten worden binnen de organisatie opgevuld door middel van overleg. Zelfroosteren is geen techniek die wordt toegepast in een specifiek werkveld. Zo zien we deze manier van plannen terug in onder andere de zorg, maar ook in callcenters en normale winkels. Deze techniek is zo erg gegroeid doordat er eerder vaak ontevredenheid was over het rooster. Dit kwam doordat de planning vaak voor iedereen bepaalt werd. Een rooster maken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Waarom moet je gebruik maken van zelfroosteren?

Zelfroosteren werd voordat het naar Nederland kwam al jaren gebruikt in Zweden. Dit was een groot succes en verspreidde zich daardoor langzaam over Europa. Het concept van zelfroosteren is vrij nieuw en ontstond eind vorige eeuw pas. Hierdoor past deze trend erg bij de huidige tijd, waarin de verantwoordelijkheid niet alleen bij de top van de organisatie ligt. Medewerkers zijn hierdoor verantwoordelijk voor hun eigen tijden en het werk wat ze hierin uitvoeren. Verder betrekken organisaties op deze manier hun werknemers veel meer.