Douwenocht

Alles over ondernemen

Wat houdt HDMI in?

ru-connected-logo

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Je kunt met behulp van een HDMI kabel een verbinding maken tussen een scherm aan de ene kant en een audio- of video apparaat aan de andere kant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbinding tussen de televisie en een home cinema set. Je kunt dan bijvoorbeeld het geluid dat je televisie uitzendt, via de luidsprekers van de home cinema set je kamer in laten knallen. Beide apparaten dienen wel compatibel met elkaar te zijn wil de aansluiting door middel van HDMI het beste resultaat in zowel beeld als geluid opleveren.

Voor- en nadelen HDMI
Tot de eerste jaren van deze eeuw werd de meeste apparatuur met elkaar verbonden door middel van analoge tulpstekkers of een Scartkabel. Bij een analoge verbinding is de kans op ruis en storingen beduidend groter dan bij een digitale verbinding en daardoor is de komst van HDMI een grote vooruitgang. Dit is dus zeker een voordeel bij het gebruik van een digitale HDMI kabel. De ruis is nagenoeg verdwenen en er doen zich minder storingen voor. Het is natuurlijk nooit 100% storingsvrij, er kan natuurlijk altijd wel een storing optreden, maar het komt veel minder voor. De laatste jaren, ook door de opkomst van de digitale televisiegidsen en nieuwsvoorzieningen via de televisieprovider zelf, is het gebruik van teletekst sterk afgenomen. Het is goed dat daarvoor alternatieven te vinden zijn, want het teletekstsignaal wordt niet ondersteund door HDMI.

Uiterlijk van een HDMI kabel
Je hebt verschillende soorten HDMI kabels waar je uit kunt kiezen. Ze zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar. Bij RU connected kun je ze bijvoorbeeld bestellen van een halve meter tot 10 meter lang met een aantal tussenliggende maten. Er bestaan vijf verschillende types kabel die onderscheiden worden door middel van een toevoeging van de letters a, b, c, d en e achter de naam. Alle kabels zijn 19-aderig, behalve type b, die is 29-aderig, maar wordt alleen voor professionele doeleinden en niet voor consumenten gebruikt. Een HDMI kabel is plat, en aan het einde vind je de zogenaamde connector, dat is het deel waarmee je het ene met het andere apparaat kunt verbinden. Voor een optimale geleiding van het signaal en om de kans op storingen te verkleinen is deze connector omhuld met een metalen buitenzijde. Kabels tot 5 meter leveren nauwelijks tot nooit storingen op. Wanneer ze wat langer zijn, is de kans wat groter. De kabel zorgt voor een uiterst helder en duidelijk beeld en geluid.

Werking van een HDMI kabel
Als je een langere kabel dan 5 meter nodig hebt en je bang bent dat dit ten koste gaat van de helderheid van het signaal dat wordt doorgegeven, dan kun je een extra versterker gebruiken, maar dit is niet perse nodig. Omdat er nog altijd doorontwikkeld wordt op het gebied van HDMI, komen er ook steeds weer nieuwe (versies van de) kabels op de markt. Deze zijn allemaal te gebruiken in combinatie met een ouder apparaat, alleen is het dan niet altijd mogelijk om over de nieuwste functie te beschikken. Simpelweg omdat het apparaat daar zelf niet mee uitgerust is. Soms is het voldoende om een upgrade van je apparatuur te doen, in andere gevallen zul je een nieuw apparaat aan dienen te schaffen dat wel over de door jou gewenste functies beschikt.