Douwenocht

Alles over ondernemen

Waarom je teamtraining nodig hebt

Teamtraining is erg belangrijk om een goede samenwerking in een team te garanderen. Een goed team bevat teamleden met verschillende eigenschappen. De verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat teamleden elkaar kunnen complementeren tijdens de samenwerking. Dit is belangrijk om problemen zo efficiënt mogelijk op te lossen. Echter zorgt het hebben van verschillende eigenschappen ervoor dat teamleden het niet goed met elkaar kunnen vinden. Teamleden zullen namelijk hierdoor verschillende interesses hebben waardoor het lastiger is om met elkaar in gesprek te gaan. Teamtraining kan erbij helpen om de band tussen teamleden te versterken. De relatie tussen teamleden is erg belangrijk bij een goede samenwerking in een team. 

Wat is teamtraining?

Teamtraining zijn activiteiten die gedaan kunnen worden om de samenwerking te verbeteren. Het zijn activiteiten waarin teamleden met elkaar moeten communiceren. De activiteiten kunnen per sessie sterk van elkaar verschillen. De activiteiten kunnen binnen een bedrijf gebeuren, maar ook buiten. Denk bijvoorbeeld aan een leuk uitje naar de bowlingbaan of chique diner. Het doel is om de teamleden aan te moedigen om gesprekken met elkaar te voeren. Communicatie is de beste manier om je teamleden te leren kennen. Het is belangrijk dat teamleden elkaars sterke- en zwakke punten komen te weten. Hiermee kunnen teamleden elkaars gebreken aanvullen om samen een sterke eenheid te vormen. In een training leer je op elkaar te vertrouwen, sterke banden te maken en te onderhouden, elkaar te motiveren en elkaar aan te vullen. Deze activiteiten zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat een team efficiënt te werk kan gaan. 

Voor wie is dit belangrijk

Niet ieder team heeft teamtraining nodig. Sommigen hebben het harder nodig dan anderen. Het ligt er maar aan hoe belangrijk de samenwerking in een team is om taken te verrichten. Ook speelt de diversiteit binnen een team een belangrijke rol. Hoe hoger de diversiteit in een team, hoe lastiger het is om met elkaar te communiceren. Teamleden kunnen namelijk andere normen en waarden hebben die andere teamleden niet begrijpen. Teamtraining is belangrijk voor teams het bestaan uit personen met andere skills, gedachtes en normen en waarden. Ook is het vaak handig voor teams die pas zijn gevormd om training af te leggen. De leden in nieuwe teams kennen elkaar vaak nog niet zo goed. Een training kan het proces van elkaar leren kennen versnellen. 

De voordelen

Een teamtraining is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat teamleden op elkaar af kunnen stemmen. Teamleden hebben hierdoor een beter idee van wat iedereen kan en waar je nodig bent. Een training van TeamSpeling maakt het mogelijk om continue te verbeteren door uitdagingen, motivatie en feedback aan elkaar. De communicatie wordt verbeterd waardoor het makkelijker is om met elkaar over zaken te praten. Het geven van feedback gaat ook makkelijker wanneer je elkaar beter kent. Je bent minder snel geneigd om kritiek te leveren wanneer je de persoon niet zo goed kent. Goed overleg met elkaar zorgt ervoor dat het team kan werken als een eenheid waardoor de efficiëntie van het team enorm omhoog gaat.