Douwenocht

Alles over ondernemen

VVE schoonmaak – de schone route vanuit je appartement naar buiten

Je koopt een leuk appartement in een appartementenblok en natuurlijk houd je je plekje netjes en schoon. De stofzuiger en zwabber zoeken geregeld de vloer en ook de stoffer weet je wel te vinden. Maar hoe zit het met de ruimtes waar je doorkomt als je de stad in gaat. De gang naar de tussenhal, de lift of het trappenhuis, de royale entree, die moeten eigenlijk ook schoon. Daar hoef je niet om de beurten als bewoners van het appartementencomplex met een emmertje schoonmaakwater naar toe. Als het goed is heeft je appartement een Vereniging Van Eigenaren (VVE). Toen jij je woning kocht, werd je daar automatisch lid van. En die VVE zorgt ervoor dat de algemene ruimtes van het woonblok netjes en schoon blijven. De VVE schoonmaak, dus.

Is betalen voor de VVE schoonmaak verplicht?

Alleen betaal je daar indirect natuurlijk wel voor. Elke maand geef je een verplichte bijdrage aan de VVE kas. Dat kan slechts een paar tientjes zijn maar ook een maandbedrag van honderden euro’s komt wel voor. Met dat geld regelt de VVE al het onderhoud en de schoonmaak van het hele complex. Natuurlijk krijg jij dan niet de schoonmaker aan de deur om je appartement eens goed onder handen te nemen. De schoonmaak beperkt zich tot de algemeen toegankelijke ruimtes. Ofwel de looproute die je neemt vanaf je voordeur tot buiten het gebouw. Je bijdrage aan de VVE is niet alleen voor het schoonmaakwerk. Ook kleine reparaties worden uit de kas betaald. Bijvoorbeeld als het dak een lekkage vertoont. Of als een tussendeur begint te klemmen.

Beoordeel het schoonmaakbedrijf vooraf goed

De VVE heeft veelal een offerte aangevraagd voor het schoonmaakwerk. Die ontstaat na inspectie van het appartementencomplex nadat alles goed wordt ingemeten. Op de offerte staat ook het werkrooster aangegeven. De VVE regelt dat de gekozen schoonmaakdienst de sleutels voor het complex krijgt en dan op gezette tijden aan het boenen gaat. De VVE heeft een belangrijke taak bij de selectie van een goed schoonmaakbedrijf. Want driekwart van alle offertes zijn te hoog en de tevredenheid over het periodiek schoonmaken is bij meer dan de helft van de bewoners beneden niveau. 

Schoonmaak met korting?

Een VVE kan het voor elkaar krijgen om kortingen te bedingen. Als je je ramen individueel laat bewassen, betaal je een gewone prijs. Een VVE kan collectief alle ramen van het gebouw laten wassen en zo een korting bij de schoonmaker bedingen. Van die korting profiteren dan alle individuele appartementeneigenaren. Een schoonmaakbedrijf kan die korting geven omdat hij dan effectiever aan het werk kan. Dit is natuurlijk ook het sterke punt van een VVE schoonmaak. Vanuit één punt regel je gezamenlijk je zaken zodat je nooit de hoofdprijs hoeft te betalen.

Alles spic en span door VVE schoonmaak

Een goed schoonmaakbedrijf is behoorlijk professioneel. Die werkt met snoerloze machinerie, bijvoorbeeld stofzuigers, veeg- en schrobmachines en bladblazers. Zo struikel je in elk geval nooit over een snoer op weg naar je appartement. De VVE schoonmaak richt zich vooral op:

  • Trappenhuizen
  • Entree en inkomhal
  • Galerijen
  • Liften
  • Portieken
  • Zijdelingse ingangspartijen
  • Gevels en goten
  • Parkeergarage
  • Algemene groenstroken
  • Beglazing