Douwenocht

Alles over ondernemen

Vijgenbomen: hoe te planten, groeien en verzorgen?

Van alle soorten fruit ter wereld kunnen vijgen als een van de beste worden beschouwd. Dit komt omdat vijgen niet alleen goed smaken als ze worden geconsumeerd, maar ze zijn ook rijk aan vitamines, mineralen en fytonutriënten. Daarom is deze vrucht genoemd in verschillende heilige boeken van verschillende religies, waardoor het de naam “Hemelse vrucht” heeft gekregen. Deze vrucht is ook relatief duur in vergelijking met ander veelvoorkomend fruit, zoals appel, sinaasappel, guave, enz. vanwege de aard van het feit dat het moeilijk is om het fruit te cultiveren en te transporteren, omdat als het fruit eenmaal is geoogst van een vijgenboom, het niet meer niet meer rijp, waardoor het relatief snel gaat rotten.

Hoe vijgenbomen planten en kweken?

Zoals eerder vermeld, hebben vijgen moeite met telen en te transporteren. Dit feit wordt een uitdaging voor boeren die vijgen willen produceren door vijgenbomen te kweken en de vruchten in hun thuisland te oogsten. Helaas hebben vijgenbomen, die afkomstig zijn uit regio’s rond West-Azië, een warme temperatuur nodig om goed te groeien, omdat de regio’s zo’n warme temperatuur hebben. Dus als boeren uit landen met 4 seizoenen goede vijgenbomen willen kweken, dan moeten ze hier een extra klusje doen, zoals de bomen tegen koude temperaturen beschermen, vooral in de winter, door de bomen naar binnen te verplaatsen en het vocht van de bodem op het juiste niveau te houden. Dit kan natuurlijk veel gemakkelijker gaan als de boeren broeikassen hebben en de bomen van tijd tot tijd in toom kunnen houden totdat de vruchten klaar zijn om te worden geoogst.

Hoe vijgenbomen verzorgen?

Eigenlijk is vijgenboom net als andere gewone bomen. Het heeft water nodig en wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Dus water geven en blootstellen aan direct zonlicht zijn de meest elementaire dingen bij het verzorgen van vijgenbomen. Ook kan bemesting nodig zijn als de boom in een container wordt geplant. Het heeft er echter geen nodig als het op aarde wordt geplant. Een ding waar u zich zorgen over moet maken bij het verzorgen van vijgenbomen, is dat ze niet tegen koude temperaturen kunnen. In het koude seizoen moeten ze naar binnen worden gebracht. Daarom is het veel beter om de bomen in containers te planten als je in een land met 4 seizoenen woont.