Douwenocht

Alles over ondernemen

Hoe word ik een goede loodgieter?

Een loodgieter in den Haag moet zich, op de drukke arbeidsmarkt, kunnen onderscheiden van de rest. Hierbij is het belangrijk dat je over de nodige kennis en ervaring beschikt. Heel belangrijk is het ook om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Omdat het werkgebied van een loodgieter heel breed is, van verwarmingssystemen tot sanitair, is het belangrijk je steeds te laten bijscholen. Het juiste gereedschap mag hierbij uiteraard niet ontbreken.

Ga voor een goede opleiding

Er zijn veel instanties die opleidingen verzorgen voor bestaande loodgieters en zij die het ambieren. Het niveau verschilt onderling heel veel. Er zijn opleidingen te vinden die proberen om binnen 8 weken en loodgieter klaar te stomen. Een gedegen opleiding duurt gemiddeld echter 3 jaar en vereist ook een vooropleiding op MBO niveau. Een goede opleiding zal zijn vruchten afwerpen bij het solliciteren bij een loodgietersbedrijf maar ook wanneer je als zelfstandige loodgieter aan de slag wilt gaan.

Blijf jezelf bijscholen en schaf het juiste gereedschap aan

Wanneer je eenmaal als loodgieter werkzaam bent is het heel belangrijk dat je op de hoogte blijft van alle relevante ontwikkelingen op je vakgebied. Vanwege de veelzijdigheid van het werk zijn er altijd veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Denk maar aan nieuwe modellen verwarmingssystemen of sanitair. De klant is hiervan vaak ook op de hoogte en zal dus er ook naar vragen. Er zijn diverse instanties die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van cursussen waar de nieuwste ontwikkelingen worden bijgebracht. Ook is het steeds vaker nodig het juiste gereedschap aan te schaffen. Denk maar aan apparatuur dat wordt gebruikt om fouten codes  af te lezen bij nieuwe types verwarmingssystemen.

Heb een luisterend oor voor de klant

Als loodgieter wordt je benaderd voor een breed aantal problemen en projecten. De klant is hierbij koning en zal zijn wensen ook kenbaar maken. Let er dus goed op wat er is gevraagd en probeer een passende oplossing te vinden. Dit is alleen mogelijk met een gedegen opleiding en kennis van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kan het werk ook heel efficiënt worden uitgevoerd en kan je tegen concurrerende prijzen je diensten aanbieden.

Om een goede loodgieter te worden zal je dus aan de basis moeten beginnen en jezelf goed moeten (bij) scholen. Ook zal je moeten beschikken over het juiste gereedschap en kunnen concurreren met aantrekkelijke prijzen.