Douwenocht

Alles over ondernemen

Het belang van asfaltonderhoud – 3 Redenen voor regelmatige inspectie

Asfaltbestrating is duur, maar gelukkig kan tijdig onderhoud ervoor zorgen dat geasfalteerde wegen aanzienlijk langer meegaan. Bovendien is asfalt een uitstekend materiaal voor wegbedekking, zolang er regelmatige inspecties worden uitgevoerd om de kwaliteit te garanderen. Er zijn enkele problemen die gemakkelijk door onderhoud kunnen worden verhelpen en de duurzaamheid bevorderen. In artikel kijken we naar 3 veel voorkomende redenen om onderhoud van geasfalteerde wegen uit te voeren. Lees dus snel verder.  

1. De aanwezigheid van scheuren 

Scheuren in het wegdek kunnen aanvankelijk een klein probleem lijken, maar al snel leiden tot grotere problemen. Dit komt omdat scheuren ervoor zorgen dat het regenwater niet optimaal kan worden afgevoerd, waardoor er meer kans op erosie ontstaat en de schade ernstiger kan uitlopen. Voor de verantwoordelijken van de desbetreffende weg is het dus belangrijk om regelmatige inspectie uit te voeren en scheuren te repareren.  

Kleine scheurtjes kunnen gemakkelijk worden gerepareerd met een hoogwaardige scheurvuller. Ernstigere scheuren moeten misschien worden gerepareerd met speciale vullingen of het kan zelfs betekenen dat een volledige herbestrating benodigd is. Scheuren worden meestal veroorzaakt door overbelasting of verzwakking van de ondergrond.  

2. Kuilen in geasfalteerde wegen 

Kuilen ontstaan zelden zomaar uit de lucht vallen en meestal is dit het gevolg van een slecht aangebrachte asfaltlaag. Het kan echter ook gebeuren dat scheuren zich uitmonden tot kuilen, doordat koud weer het asfalt laat uitzetten en krimpen, wat meestal gepaard gaat met zwaar verkeer en langdurige 

3. Weersomstandigheden en preventieve bescherming van het oppervlak 

Het oppervlak van geasfalteerde wegen worden blootgesteld aan de elementen, zoals zonlicht, water, ijs en zout. Dergelijke omstandigheden kunnen extra slijtage veroorzaken, waardoor scheuren, spaanders en gaten in het oppervlak ontstaan. Dit is waarom de meeste asfaltbedrijven zoals Latexfalt adviseren om asfaltverhardingen te verzegelen met een speciale oppervlaktebehandeling. Op die manier kunnen scheuren en kuilen bij voorbaat beter worden voorkomen en kunnen wegen met gemak een verhoogde verkeersintensiteit aan.