Douwenocht

Alles over ondernemen

De werking van schuldsanering in Nederland

Om in Nederland in het schuldsanering traject te komen, moet je je eerst melden bij de gemeente. Je gaat hiervoor naar de gemeente waar je zelf staat ingeschreven. Hier kan je terecht voor een aanvraag voor schuldsanering en om extra advies te krijgen over een aanvraag voor schuldsanering of schuldbemiddeling. Uiteindelijk kijkt de gemeente zelf of ze je kunnen helpen bij je schulden. Dit wordt ook wel een minnelijk traject genoemd.

Melding maken bij de gemeente
Om het schuldsanering traject in te kunnen gaan, moet je in Nederland als eerste naar de gemeente toe gaan. Wanneer je bij de gemeente bent geweest kunnen zij jou vertellen welke hulp je kan verwachten. Deze conclusie krijg je te horen wanneer je een duidelijk overzicht hebt gegeven van de kosten die je maandelijks maakt en je maandelijkse inkomen. Dit kunnen inkomens zijn vanuit een dienstverband of vanuit een uitkering. Eigenlijk moet je dus gewoon je hele financiële situatie aan de gemeente kunnen laten zien en/of uitleggen.

Vier weken later..
Als je bij de gemeente bent geweest en je het hele financiële plaatje van je eigen situatie hebt laten zien, krijg je binnen vier weken bericht over welke hulp je kan verwachten. Mocht het zo zijn dat ze onvoldoende informatie over je financiële situatie hebben dan duurt het langer. Toch hebben ze een ‘afspraak’ dat ze binnen acht weken laten weten welke regeling of hulp je krijgt aangeboden.

Bedreigende schulden
Het kan ook zijn dat de schulden die je hebt bedreigend zijn voor je (privé) situatie. Dan is de gemeente verplicht om je binnen drie dagen te helpen. Onder bedreigende situaties vallen uit huisplaatsing en het afsluiten van het gas, water en licht.
De gemeente gaat dan in eerste instantie uit van het minnelijke traject, de schuldeiser gaat dan vrijwillig in zee met de plannen van de gemeente. Wanneer de schuldeiser dit niet wil, kan er beroep worden gedaan op het wettelijke traject.

Schuldbemiddeling en schuldsanering
De gemeente kan uiteindelijk bepalen of er een schuldbemiddeling of schuldsanering plaats vindt. In het geval van een schuldbemiddeling, dan benadert de gemeente de schuldeiser over de aflossing van de schulden. Het is hierbij van belang dat de schuldeiser meewerkt.
Daarnaast kan er ook gekozen worden voor schuldsanering. De gemeente biedt een lening aan waarmee alle schulden in een keer worden afgelost en er alleen één schuld over blijft bij de gemeente: schuldsanering.