Douwenocht

Alles over ondernemen

Bitvavo

Zilliqa is het zoveelste blockchain initiatief uit China en wederom gaat het om een blockchain platform. Mogelijk denk je net als mij, alweer een nieuw platform? Weer een ethereum killer zeker.  Op hun website wordt wel gelijk duidelijk gemaakt welk probleem zij proberen op te lossen, namelijk transactie snelheden.

En ja, transactiesnelheden en bijbehorende kosten zijn een probleem. Er lopen meerdere initiatieven om dit probleem op te lossen. Zilliqa is echter de eerste die een nieuwe blockchain technologie ontwikkelt die dit probleem aanpakt. Zilliqa kopen om deze reden alleen? 

Zilliqa’s oplossing: sharding 

Bij Zilliqa lijkt het precies andersom te werken. Hoe meer gebruikers erbij komen, hoe meer en sneller er transacties verwerkt kunnen worden. Voor ongeveer elke 600 nodes die erbij komen, wordt de “throughput” (het aantal data dat verwerkt kan worden) van het netwerk verhoogd. Dit doen ze door sharding.

Sharding is in feite een soort “database partitionering”. Dat is inderdaad een veel te moeilijk woord waar ook ik nog nooit van gehoord heb, dus laten we het anders uitleggen. Sharding wordt gebruikt om zeer grote databanken op te delen in kleinere, snellere en makkelijker te onderhouden stukjes, ook wel “shards” genoemd.

 

Zilliqa koop je natuurlijk Bitvavo