Douwenocht

Alles over ondernemen

Alles wat je moet weten over scheurkleding

Scheurkleding is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel als een modetrend als als een vorm van zelfexpressie. Het concept van scheurkleding gaat verder dan alleen maar versleten kledingstukken; het gaat om het creëren van een stijlvolle, rebelse look. In dit artikel gaan we dieper in op deze type kleding, van de oorsprong tot de stylingtips.

De oorsprong van scheurkleding

Scheurkleding vindt zijn oorsprong in de punkmuziekscene van de jaren ’70. Bands als de Sex Pistols en The Ramones droegen kleding als een symbool van anti-establishment en tegencultuur. Ze knipten, scheurden en verfrommelden hun kleding om een ruwe, nonchalante uitstraling te creëren.

Materialen en gereedschappen

Als je zelf scheurkleding wilt maken, heb je enkele basisgereedschappen nodig, waaronder een schaar, een schuurpapier of schuursteen, een mes of scheermesje en een potlood. Kies kledingstukken waarvan je denkt dat ze een coole, versleten look zullen hebben als ze worden gescheurd.

Het scheurproces

 • Markeringen Maken: Gebruik het potlood om markeringen te maken op de plaatsen waar je wilt scheuren. Dit kunnen knieën van jeans, mouwen van een jasje of zelfs de achterkant van een T-shirt zijn.
 • Scheuren met een Schaar: Voor grotere scheuren kun je een schaar gebruiken om een inkeping te maken op de gemarkeerde plaatsen. Trek vervolgens voorzichtig aan de stof om de scheur te vergroten.
 • Schuren voor een Versleten Look: Gebruik schuurpapier of een schuursteen om ruwe randen te creëren rond de scheuren. Dit geeft de kleding een verouderde uitstraling.
 • Scheren voor Fijne Details: Een scheermesje kan worden gebruikt om kleine details toe te voegen, zoals verticale sneden of kleine gaatjes.
 • Wassen voor een Afgewerkte Look: Nadat je klaar bent met scheuren, was je de kleding om losse draden te verwijderen en het scheureffect te voltooien.

Stylingtips voor scheurkleding

 • Gebalanceerd Contrast: Combineer deze kleding met niet-versleten items om een gebalanceerde look te creëren. Een gescheurde spijkerbroek ziet er bijvoorbeeld geweldig uit met een elegante blouse.
 • Accessoires Toevoegen: Accessoires zoals hoeden, kettingen en riemen kunnen je stijl aanvullen en een persoonlijke touch toevoegen.
 • Laagjes Leggen: deze kleding kan geweldig worden gestyled in lagen. Draag een gescheurd T-shirt onder een gescheurde spijkerjas voor een gedurfde look.
 • Kleurcoördinatie: Let op de kleuren bij het stylen van deze kleding. Zorg ervoor dat de kleuren van je deze kleding harmoniëren met de rest van je outfit.
 • Gelegenheden Kiezen: Hoewel deze kleding geweldig is voor informele gelegenheden en concerten, is het misschien niet geschikt voor alle situaties. Overweeg de gelegenheid voordat je scheurkleding draagt.

Onderhoud van scheurkleding

 • Voorzichtig Wassen: Scheurkleding kan kwetsbaar zijn, dus was het voorzichtig met de hand of in een waszakje om verdere slijtage te voorkomen.
 • Repareren: Als je deze kleding extra scheuren krijgt die je niet wilt, repareer ze dan met naald en draad om je favoriete stukken langer mee te laten gaan.
 • Bewust Kopen: Als je overweegt nieuwe deze kleding te kopen, let dan op de kwaliteit van het materiaal en de constructie om ervoor te zorgen dat het bestand is tegen scheuren zonder meteen te verslijten

Heb je ook nog wat anders nodig? Dan kan onbreekbaar servies handig zijn!